Έσοδα 97 εκατ. ευρώ αποκόμισε το Ισραήλ από τους υδρογονάνθρακες στο α' εξάμηνο

Παρά την καθυστέρηση που σημειώθηκε πέρυσι και φέτος στην ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων, το Ισραήλ είδε τα έσοδά του από την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων να αυξάνεται στο α' εξάμηνο σε επίπεδα-ρεκόρ.

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε ότι έλαβε 97,3 εκατ. ευρώ, ποσό 12,8% υψηλότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Εξ αυτών, το μεγαλύτερο μέρος προήλθε από την παραγωγή 4,5 δις. κ.μ. φυσικού αερίου στο κοίτασμα Ταμάρ, ενώ άλλο ένα μέρος συνεισέφερε ο τομεάς των ορυκτών.

Το υπουργείο αναμένει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων στα επόμενα χρόνια, καθώς η παραγωγή στο Ταμάρ προβλέπεται να αυξηθεί, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η ανάπτυξη και του Λεβιάθαν μετά από αρκετές καθυστερήσεις λόγω της γνωστής αντιδικίας των εταιρειών με την κυβέρνηση σχετικά με τους κανόνες ανταγωνισμού στην αγορά.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πρόσφατα ότι το Τελ Αβίβ φιλοδοξεί να προχωρήσει σύντομα σε νέο αδειοδοτικό γύρο για έρευνες υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ του Ισραήλ, προσφέροντας δεκάδες θαλάσσια οικόπεδα προς εκμετάλλευση.

energypress.gr