Επιτάχυνση προσδιορισμού ΑΟΖ ζήτησε ο Γ. Μανιάτης

Tην επιτάχυνση του προσδιορισμού των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στις περιοχές, όπου αυτό δεν έχει γίνει, ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης κατά την τριμερή διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία. Ταυτόχρονα, η Κύπρος φαίνεται να επιλέγει την εξαγωγή με αγωγό ως την Αίγυπτο του αερίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο κοίτασμα «Αφροδίτη».

Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι τρεις χώρες, το συντομότερο δυνατό και με αποτελεσματικό τρόπο, στα βήματα που είναι αναγκαία για την οροθέτηση των ΑΟΖ στις περιοχές όπου αυτό δεν έχει γίνει και παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει απόλυτη εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Λευκωσία. Στη κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν οι τρεις υπουργοί μετά τη συνάντηση αναφέρεται ότι αποφάσισαν τη θέσπιση ενός πλαισίου που θα διέπει τις διαβουλεύσεις Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου για την προώθηση της τριμερούς συνεργασίας στους υδρογονάνθρακες. Επίσης προσδιορίστηκαν συγκεκριμένοι τομείς για τριμερή και ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία, όπως τα περιβαλλοντικά πρότυπα για τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων, τις ενεργειακές υποδομές, την έρευνα και την ανάπτυξη κ.λπ.

Οσον αφορά τη μεταφορά του αερίου από την «Αφροδίτη», ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος εξαγωγής του είναι με αγωγό προς τα τερματικά υγροποίησης του Ιτκού και της Νταμιέτας στην Αίγυπτο.

πηγή: msn.com