Εγκρίθηκε το ψήφισμα για τις τουρκικές προκλήσεις

Ευρωβουλή: Η Τουρκία να αποσύρει πλοία από την ΑΟΖ και NAVTEX

Βρυξέλλες: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ψήφισμα, εκφράζοντας δυσφορία για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ψήφισμα εγκρίθηκε εν μέσω αντιδράσεων της Άγκυρας, η οποία μέχρι και σήμερα το πρωί ασκούσε πιέσεις για ανατροπή της διαδικασίας ψηφοφορίας. 

Ως αποτέλεσμα, μια πολιτική ομάδα, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι απέσυραν την υπογραφή τους και ως εκ τούτου, το ψήφισμα της Ευρωβουλής έχασε τον «κοινό» ομόφωνο του χαρακτήρα. 

Το ψήφισμα της Ευρωβουλής, το οποίο απεκάλυψε ο «Φ», θέτει θέμα ανάκλησης της τουρκικής NAVTEX, ενώ διασυνδέει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τη στάση που τηρεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Κατόπιν επιμονής της Ενωτικής Αριστεράς και του ΕΛΚ, το ψήφισμα, αναφέρει ότι η Ευρωβουλή «είναι της άποψης ότι η συνέχιση ή/και η επανάληψη αυτών των ενεργειών θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε, περιλαμβανομένης της ενταξιακής διαδικασίας». Παράλληλα, υπενθυμίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητεί άμεση αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την ΑΟΖ.  

Στο ψήφισμα ενσωματώθηκε τροπολογία των Σοσιαλιστών, η οποία εγκρίθηκε από την ολομέλεια και αναφέρει: «Η Ευρωβουλή εκφράζει τη συνεχιζόμενη δέσμευση και στήριξή της στις συνομιλίες για επανένωση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για μια περιεκτική λύση του κυπριακού προβλήματος. Στηρίζει τις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, για να δημιουργηθούν συνθήκες αποκλιμάκωσης και επανέναρξης των συνομιλιών». 

Εγκρίθηκε επίσης και τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία αναφέρει ότι η Ευρωβουλή «πιστεύει ότι τα οφέλη από την ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων θα πρέπει να χρησιμεύσουν σε ολόκληρη την περιοχή ως ένα μέρος για την ευημερία, τον πλούτο και μια ειρηνική και καλύτερη ζωή, στη βάση του διεθνούς δικαίου».  

Το ψήφισμα της Ευρωβουλής δεν έχει δεσμευτικό-νομικό χαρακτήρα, αλλά δεν παύει να στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα υπό το φως των τουρκικών προκλήσεων.

Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες

Πηγή: philenews.com