Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η επίσημη ανακοίνωση για το τρίτο γύρο αδειοδότησης για τα οικόπεδα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου


Πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα για το τρίτο γύρο αδειοδότησης για τα οικόπεδα που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου ανέφερε στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Ο κύριος Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης είναι πολύ μεγάλο μετά και την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο. 

"Αναμένουμε και από τους Γάλλους συμβούλους μας να ολοκληρώσουν την προσπάθεια που κάνουν για επαναξιολόγηση του ενεργειακού δυναμικού υπό το φως πλέον της ανακάλυψης του Ζορ που έχει αλλάξει τα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής. Αφού έχουμε ενώπιον μας κάποια προκαταρκτικά στοιχεία θα μπορούμε να καθορίσουμε χρονοδιαγράμματα. ο ενδιαφέρον αυξάνεται και από εταιρείες που δεν είχαν τα γεωλογικά στοιχεία της ΑΟΖ μας.Και μεγάλες εταιρείες και μεσαίου μεγέθους, υπάρχουν μια σειρά από οργανισμούς που ενδιαφέρονται.Το ενδιαφέρον είναι αρκετά έντονο", δήλωσε ο Υπουργός. 

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στις γεωτρήσεις που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ το 2016 και το 2017. Όπως τόνισε η ΤΟΤΑΛ προγραμματίζει γεώτρηση στο τεμάχιο 11 το Σεπτέμβριο του 2016 και οι υπόλοιπες εταιρείες εντός του 2017 και 2018. 

Αναφερόμενος στους σχεδιασμούς για το Οικόπεδο Αφροδίτη και τη παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιο της BG ο Γιώργος Λακκοτρύπης σημείωσε ότι αναμένεται να επικυρωθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο εντός Ιανουαρίου. Σημείωσε δε, ότι μετά την επικύρωση αναμένεται να εντατικοποιηθεί ο διάλογος με την Αίγυπτο όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για διοχέτευση κυπριακού φυσικού αερίου προς τη γειτονική χώρα. 

Τέλος, υπενθύμισε πως η απόφαση της αιγυπτιακής Κυβέρνησης να παγοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο δεν επηρεάζει την Κύπρο.