Ελλάδα - Κύπρος κέντρα ενεργειακών ανατροπών

Μεγάλες ανατροπές αναμένονται στον ενεργειακό κλάδο, με την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να θέτει εκτός ισορροπίας το μέχρι τώρα ενεργειακό ισοζύγιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαϊκής επιτροπής, έχει ολοκληρωθεί η σύσταση ενός καταλόγου 195 έργων ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη, τα οποία πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά την παγκόσμια οικονομία, αφού πρόκειται να εξασφαλίσουν τις ενεργειακές ανάγκες τις Ευρώπης.

Πιο αναλυτικά, η ευρωπαϊκή επιτροπή ανάφερε ότι «τα έργα θα αποτελέσουν ακρογωνιαίους λίθους της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης», τονίζοντας πως «θα συμβάλουν στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης ορισμένων κρατών-μελών».

Στο νέο ενεργειακό σχέδιο της Ευρώπης, ο ρόλος τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου αναμένεται να είναι κρίσιμος, αφού πρόκειται να αποτελέσουν τους βασικούς συνδέσμους για την ολοκλήρωση του έργου.

Πιο αναλυτικά, έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τα δυο πρώτα σχέδια "γέφυρες", τα οποία αφορούν τη δημιουργία δυο αγωγών που θα συνδέουν την Ευρώπη με τις εκάστοτε πηγές ενέργειας.

Το πρώτο έργο στα σχέδια της Ευρώπης αφορά την δημιουργία ενός ηλεκτρικού υποθαλάσσιου αγωγού, ονόματι «EuroAsian Interconnector», ο οποίος θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία. Ο αγωγός πρόκειται να ξεκινάει από την Χαντέρα, του Ισραήλ, όπου θα ενώνεται με την Κοφίνου της Κύπρου, συνεχίζοντας προς τα Κοράκια Κρήτης, με επόμενο σταθμό την Αττική.

Το επόμενο σχέδιο προσανατολίζεται στην δημιουργία ενός άλλου υποθαλάσσιου αγωγού, ο οποίος αυτή την φορά θα μεταφέρει φυσικό αέριο, με αφετηρία την κυπριακή ΑΟΖ και την κατεύθυνση την Κρήτη, συνεχίζοντας προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος αγωγός αναμένεται πως θα φέρει την ονομασία «EastMed Pipeline».

Οι συγκεκριμένες κινήσεις πρόκειται να προσθέσουν αξία στις δυο χώρες αφού θα αποτελούν πλέον τους βασικούς κρίκους ενεργειακής σύνδεσης, στα νοτιοανατολικά της Ευρώπης.

voicenews.gr