Μάτι Ευρώπης στο φ/α - Στην Κύπρο η Επ. Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου

Λευκωσία: Ο ρόλος της Κύπρου στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού ενεργειακού σχεδιασμού είναι ιδιαίτερα σημαντικός, με δύο ιδιαίτερα σημεία ενδιαφέροντος –το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρικό αγωγό «Euroasian Interconnector» σύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και μέσω Ελλάδας της Ευρώπης. Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα που έστειλε η Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Ερευνας του Ευρωκοινοβουλίου από το σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία, σε συνάντηση με δημοσιογράφους χθες το απόγευμα.

Οι καθ’ ύλην εκπρόσωποι της Ευρωβουλής για θέματα ενέργειας, τόνισαν χαρακτηριστικά επανειλημμένα χθες, ότι η επίσκεψή τους στην Κύπρο είναι απόδειξη του αυξημένου ενδιαφέροντος και προπομπός πολλών άλλων παρόμοιων επισκέψεων λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που αποκτά η Κύπρος και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

H Κύπρος βρίσκεται στον σωστό δρόμο ενεργειακά και η γεωγραφική της θέση ως το ανατολικότερο άκρο της ΕΕ, της επιτρέπει να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισαν οι ευρωβουλευτές. Ανέφεραν, επίσης, ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της Κύπρου, η ενεργειακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο, αλλά και η διαχείριση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στην περιοχή, τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα, ενώ τόνισαν επανειλημμένα τις προοπτικές ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως σε συνδυασμό με την πανευρωπαϊκή δικτύωση -λόγω του περιορισμένου και απομονωμένου συστήματος- που θα επιτευχθεί με ηλεκτρικές διασυνδέσεις όπως τον «Euroasian Interconnector».

Η ύπαρξη φυσικού αερίου, η δυνατότητα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σημαντικά στοιχεία που τονίζουν τον ρόλο της Κύπρου, εξήγησαν οι ευρωβουλευτές, υποδεικνύοντας ότι κάποιες χώρες της Ε.Ε. σήμερα είναι πλήρως εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Κύπρος κατά 90% εξαρτάται από τα υγρά καύσιμα και γενικά η Ευρώπη δαπανά ένα δισ. ευρώ ημερησίως για εισαγωγή ενέργειας.

Συναντήσεις με Noble και ENI

Προηγουμένως, οι ευρωβουλευτές είχαν χωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους των Noble και ENI στη Λευκωσία, όπου ενημερώθηκαν εκτενώς για τους σχεδιασμούς τους στην Κύπρο και την περιοχή. Το βράδυ ήταν προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους της TOTAL.
Οι επαφές τους στην Κύπρο έδωσαν τα απαραίτητα στοιχεία για να έχουν μια πιο καθαρή εικόνα για τα ενεργειακά θέματα που απασχολούν το νησί μας, αλλά και τις εξελίξεις με το φυσικό αέριο. Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα σχόλιά τους για τα ερευνητικά προγράμματα του Ινστιτούτου Κύπρου, κυρίως σε σχέση με την αξιοποίηση των τεχνολογιών ΑΠΕ, τα οποία είδαν χθες από κοντά, ενώ κάποια από αυτά, που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, κρίθηκαν από τους ευρωβουλευτές ως εξαιρετικά σημαντικά.


philenews.com