Ενεργειακή συμφωνία Αιγύπτου με Ιταλική ENI – Θετικός αντίκτυπος για Κύπρο

Θετικά αποτιμά η Λευκωσία την συμφωνία της Αιγύπτου με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρία ΕΝΙ. Η ταυτόχρονη δραστηριοποίηση της ιταλικής εταιρείας σε Αίγυπτο και Κύπρο διανοίγει νέες προοπτικές στην ενεργειακή συνεργασία των δυο χωρών.

Νέα δεδομένα δημιουργεί η συμφωνία της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης με τον ιταλικό πετρελαϊκό όμιλο ΕΝΙ η οποία ανακοινώθηκε το Σάββατο.

Στην συμφωνία, προβλέπεται επέκταση των ενεργειακών δραστηριοτήτων και αύξηση των επενδύσεων της ΕΝΙ στην Αίγυπτο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, μετά και την υπογραφή προ ημερών συμβολαίου στο Κάιρο από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να έχει ευεργετικές συνέπειες στην προμήθεια αερίου από τα κυπριακά κοιτάσματα στην Αίγυπτο, αφού ως γνωστό η ιταλική εταιρεία δραστηριοποιείται και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Να σημειωθεί ότι η ΕΝΙ έχει άμεση εμπλοκή σε ένα από τα Αιγυπτιακά τερματικά υγροποίησης στα οποία προγραμματίζεται να μεταφερθεί μέσω αγωγού το κυπριακό φυσικό αέριο. Ενώ κατέχει σχεδόν το ένα τρίτο της παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Αίγυπτο.

Τις επόμενες δυο εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η ερευνητική γεώτρηση που πραγματοποιεί η EΝΙ σε συνεργασία με την κορεατική εταιρεία KOGAS, στο δυνητικό κοίτασμα Αμαθούσα, στο θαλάσσιο οικόπεδο εννέα της Κυπριακής ΑΟΖ.


Πηγή: ant1iwo.com