Σε κυπριακό, ενεργειακή διπλωματία και ΑΟΖ εστίασε ο Βενιζέλος κατά την τελετή παράδοσης του ΥπΕξ

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κ. Βενιζέλος τόνισε την «εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα θέματα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και γενικότερα στις αεροναυτιλιακές δραστηριότητες, ζήτημα για το οποίο συζητήσαμε και κατ΄ ιδίαν με τον κ. Υπουργό».
Ενώ στο πολύ κρίσιμο πεδίο των διερευνητικών επαφών, που βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2002, η Ελλάδα – είπε – έχει καταστήσει σαφές ότι:
-αντικείμενο των συζητήσεων είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης
-όχι μόνον στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο
-και ότι για μας πολύ μεγάλη σημασία έχει η αποσαφήνιση του κανόνα αναφοράς, που έχει γίνει ήδη δεκτό στις διαβουλεύσεις ότι συγκροτείται από το corpus της σχετικής διεθνούς νομολογίας.
Η Ελλάδα, είπε ο κ. Βενιζέλος συνεχίζοντας την πλήρη ενημέρωσή του προς το νέο Υπουργό κ. Κοτζιά, έχει επενδύσει πολύ στη σχέση της και με την Αίγυπτο. Και εξήρε τη μεγάλη, όπως είπε, σημασία της 3μερούς διακήρυξης του Καΐρου το Νοέμβριο.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία, πρόσθεσε, το γεγονός επίσης ότι η Ελλάδα προχώρησε τη διαπραγμάτευσή της με την Ιταλία για το μετασχηματισμό της παλαιάς γνωστής σύμβασης οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας του 1977 σε σύμβαση οριοθέτησης όλων των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή και της ΑΟΖ και αναμένουμε οσονούπω, είπε, την οριστική επιβεβαίωση της ιταλικής πλευράς.
«Δυστυχώς, η πολιτειακά διαταραγμένη κατάσταση στη Λιβύη δεν μας επέτρεψε να κάνουμε κάτι το αντίστοιχο. Αλλά αξιοποιήσαμε στο έπακρο τα απώτερα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ που έχουν καθοριστεί με το Ν. 4001 /2011 και προχωρήσαμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στην προκήρυξη για πρώτη φορά θαλασσίων οικοπέδων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Από την άποψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία μία πράξη διεθνούς δικαίου στην οποία προβήκαμε πριν από λίγες μέρες. Ανακαλέσαμε και ταυτόχρονα επανυποβάλαμε τροποποιημένη την δήλωση αποδοχής της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όπως υποβάλαμε και δήλωση κατά το άρθρο 298 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας σε σχέση με τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου του Δικαίου της Θάλασσας», ανέφερε ο πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας.
Και βεβαίως, αναφέρθηκε στη σημασία της τριμερούς συνεργασίας της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Όπως και με την Κύπρο και το Ισραήλ. «Τριμερείς συνεργασίες που δεν έχουν επιθετικό χαρακτήρα, αλλά στοχεύουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, με κοινή βάση το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», είπε.
Και πρόσθεσε: «Η δεύτερη μεγάλη οριζόντια πολιτική ήταν ηενεργειακή διπλωματία. Δεν θα αναφερθώ σε ζητήματα του ΤΑP και των σχέσεών μας με το Αζερμπαϊτζάν, θα αναφερθώ όμως στη σημασία που έχει η δήλωση του Προέδρου Πούτιν για ένα νέο διάδρομο και για κόμβο στα ελληνοτουρκικά σύνορα», κάτι που, όπως υπέδειξε στον νέο ΥΠΕΞ, «πρέπει να εξεταστεί κατά προτεραιότητα την επόμενη περίοδο, ενώ είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα μετέχει ενεργά σε όλες τις συζητήσεις για το λεγόμενο «κεντρικό διάδρομο», με αξιοποίηση υφισταμένων δικτύων, μεταξύ Αιγαίου και Βαλτικής σε συνεργασία με τις χώρες του Βίζενγκραντ και τις άλλες δυο κοινοτικές χώρες της ευρύτερης περιοχής ,τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Και είναι πάντα ανοιχτό το σχέδιο του East Med σε σχέση με την Κύπρο».
http://energypress.gr/news/Se-kypriako-energeiakh-diplwmatia-kai-AOZ-estiase-o-Benizelos-kata-thn-teleth-paradoshs-toy-YpEx