Στήριξη από Μέρκελ για ΑΟΖ

Στήριξη στις προσπάθειες της Κύπρου για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, δίνει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. 

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. 

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό και για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της κυπριακής Δημοκρατίας. 

Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη θέση αρχών της Γερμανίας, όπως αυτή εκφράζεται και μέσα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2014, η οποία καλεί για σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου στη θαλάσσια περιοχή της και για σεβασμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της. 

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα όπως σύντομα μέσα από τον τερματισμό των αιτιών που οδήγησαν στην αναστολή των συνομιλιών, δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέπουν την επανέναρξη του διαλόγου, μέσα σε ένα κατάλληλο περιβάλλον το οποίο να δημιουργεί προοπτικές θετικής κατάληξης. 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η καγκελάριος Μέρκελ αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη. 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η καγκελάριος της Γερμανίας συμφώνησαν όπως συναντηθούν στο περιθώριο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις 15 Φεβρουαρίου 2015. 

Στήριξη στις προσπάθειες της Κύπρου έδωσε νωρίτερα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζιαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγή: stockwatch.com.cy