Έλεγχος της ΑΟΖ διά θαλάσσης και αέρος ο στόχος του Υπ. Άμυνας

Λευκωσία: Με γνώμονα ότι «καμιά χώρα δεν θα πολεμήσει υπέρ της Κύπρου εάν δεν έχει ήδη κοινά συμφέροντα ή δεν αντιμετωπίζει κοινή απειλή», ο υπουργός Άμυνας υπογραμμίζει πόσο σημαντικές είναι συνεργασίες με στρατηγικό βάθος.  

Στη συνέντευξή του στον «Φ» ο Χριστόφορος  Φωκαΐδης καταγράφει τους άξονες πάνω στους οποίους κινείται η Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να παρέχει ασφάλεια στους ενεργειακούς της πόρους μέσα από συγκεκριμένες αποφάσεις που θα αρχίσουν να υλοποιούνται και αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και μέσα από συνεργασίες με χώρες όπως είναι το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκαΐδη «ο φετινός προϋπολογισμός που έχει εγκριθεί από τη Βουλή περιλαμβάνει μια σειρά πολύ σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία έχουν σχέση ή σκοπεύουν να δώσουν δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία να ασκεί επιτήρηση και τον ενδεδειγμένο έλεγχο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα». 

Αναφορικά με τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με γειτονικές χώρες ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι πρέπει να αποκτήσει «στρατηγικό βάθος. Προς επίτευξη αυτού του στόχου είναι σημαντική και η διάσταση της άμυνας. Χωρίς να υπεισέρχομαι σε λεπτομέρειες, θέλω να σας πω ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε», προσθέτοντας ότι «χρειάζονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, σε επίπεδο οικονομίας και ενέργειας, όπως αυτές που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα και που δίνουν μια νέα διάσταση σ’ αυτήν τη δυνατότητα της Κύπρου να αξιοποιήσει επιτέλους τη γεωστρατηγική της θέση και να προωθήσει τα εθνικά της συμφέροντα».

Για τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτείων ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε πως «λόγω και των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας, οι ΗΠΑ προσδίδουν έναν αναβαθμισμένο ρόλο στην Κύπρο».

«Βεβαίως», διευκρίνισε, «αυτό θα πρέπει να το βλέπει κανείς υπό το φως του ισοζυγίου δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, για να μην δημιουργούμε και ψευδαισθήσεις. Θα σας αναφέρω όμως κάτι ενδεικτικό αυτής της νέας προσέγγισης από πλευράς ΗΠΑ.

«Σ’ ό,τι αφορά τον τομέα της Άμυνας», πρόσθεσε, «είχαμε για πρώτη φορά πριν μερικούς μήνες επίσκεψη αξιωματούχου του Πενταγώνου, του αναπληρωτή υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ εδώ στο Υπουργείο. Συζητήσαμε αυτό τον νέο ρόλο στα θέματα ασφάλειας που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσδίδουν στην Κύπρο, ειδικότερα σ’ ό,τι αφορά την αντιμετώπιση νέων και ασύμμετρων απειλών, ως αποτέλεσμα της έξαρσης του εξτρεμισμού, της τρομοκρατίας, της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής. Όλα αυτά έχουν τη διασύνδεσή τους και με το όλο ζήτημα που αφορά τη θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια».

Τόνισε ότι «βρισκόμαστε σ’ έναν διάλογο για να προσδιορίσουμε το περιεχόμενο αυτής της νέας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, όπως την είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος ο Αμερικανός αντιπρόεδρος. Εμείς θέλουμε να δώσουμε σε αυτό ουσιαστικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και  αναμένουμε από τους Αμερικανούς να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή προς την κατεύθυνση της Τουρκίας προκειμένου να τερματιστούν οι παράφορα προκλητικές και παράνομες επιχειρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου».