Παπαγεωργίου: Αυτή την εβδομάδα το νομοσχέδιο για το άνοιγμα της λιανικής στο αέριο

Στα επίμαχα θέματα του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου αναφέρθηκε σήμερα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Μάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας στο συνέδριο «Greek Gas and Power Markets». Ο ίδιος προανήγγειλε ότι αυτή την εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αγορά της λιανικής στο φυσικό αέριο. Η ρύθμιση θα έχει έτος ορόσημο το 2015 και χρονικό ορίζοντα τα τέσσερα χρόνια για την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων.
Περιληπτικά, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε τα εξής:
"Η Ελλάδα είναι πιο ασφαλής ενεργειακά σήμερα. Θυμόσαστε από ποιο σημείο ξεκινήσαμε το 2012. Αποτρέψαμε τους κινδύνους για την βιωσιμότητα της ενεργειακής αγοράς. Πήραμε τις δύσκολες αποφάσεις μέσα σε δυόμισι χρόνια, που δεν είχαν γίνει σε δεκαετίες. Ο ορίζοντας πλέον είναι πιο καθαρός, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα".
Ηλεκτρισμός
"Υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις μπροστά μας, όπως στον ηλεκτρισμό όπου ισορροπήσαμε σε τεντωμένο σκοινί και βγήκαμε όρθιοι. Πετύχαμε διαρθρωτικές αλλαγές. Λύνουμε το γόρδιο δεσμό των ελλειμμάτων στις ΑΠΕ, αν και η εξομάλυνση είναι διαρκής αγώνας. Ο κλάδος παρέμεινε, όμως, ζωντανός γιατί βάλαμε φρένο στα ελλείμματα. 2,5 δις. θα ήταν το έλλειμμα στο τέλος του 2014. Εξουδετερώσαμε τη βόμβα αυτή και το έλλειμμα κλεινει μέσα στο 2015. Στο εξής πρέπει να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ προς όφελος του καταναλωτή και όχι στις πλάτες του. Νέες μορφές, όπως το net metering αποτελούν μοχλό ανάπτυξης που μειώνει το κόστος ενέργειας.
Επίσης, προωθούνται επενδύσεις δισεκατομμυριών στα δίκτυα και τις διασυνδέσεις, που παρέμεναν για χρόνια στα χαρτιά. Είχαν γίνει γεφύρι της Άρτας. Ακολουθεί η διασύνδεση της Κρήτης και υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τα έργα, καθώς και για τον ΑΔΜΗΕ. Ο διαγωνισμός για 200.000 έξυπνους μετρητές θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015.
Στη χονδρεμπορική μειώθηκε το κόστος ηλεκτροπαραγής κατά πάνω από 110 εκατ. ευρώ σε ένα μόλις χρόνο. Θέτουμε το 2015 σε εφαρμογή τομές, όπως το ΝΟΜΕ που θα μειώσει το κόστος παραγωγής. Θα μέτρο αυτό θα καλύψει το μεσοδιάστημα μέχρι τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ.
Οι βιομηχανίες έδωσαν σκληρό αγώνα σε σχέση με το κόστος ενέργειας στη κρίση. Η κυβέρνηση έχει δείξει ισχυρή βούληση για να προστατευτεί η παραγωγή και οι θέσεις εργασίας, γιαυτό προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες ενέργειες όπως τα εξατομικευμένα τιμολόγια, η εξίσωση των ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ μέσης και υψηλής τάσης. Σύντομα έρχεται και η αντιστάθμιση ρύπων που είναι δίχτυ προστασίας απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό. Εντός του μηνός η υπουργική απόφαση για την διακοψιμότητα. Ολοκληρώνεται η διαβούλευση για τον μηχανισμό επαρκούς ισχύος. Τα παλιά ΑΔΙ αντικαθιστώνται από το 2015 με νέο σύστημα για ευελιξία και μείωση του κόστους του συστήματος. Έτσι περνάμε ομαλά στο target model".
Φυσικό αέριο
"Έχουμε κάνει άλματα σε μικρό χρονικό διάστημα. Σπάμε την ενεργειακή απομόνωση, αναβαθμίζουμε τον διεθνή ρόλο μας. Μέσω του ΤΑΡ η χώρα δηλώνει το παρόν σε ένα αναγκαίο για την ευρύτερη περιοχή έργο. Η ακύρωση του South Stream ενδυναμώνει περισσότερο τον γεωστρατηγικό μας ρόλο για την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
Ενισχύουμε και τη θέση μας στο LNG. Η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας ολοκληρώνεται το 2016 και θωρακίζει την Ελλάδα ως πύλη για τα Βαλκάνια. Δεύτερο τερματικό έρχεται στη Βόρεια Ελλάδα.
IGB και άλλα έργα θα οδηγήσουν το αέριο ως την καρδιά της Ευρώπης με τον κάθετο άξονα.
Ο ΔΕΣΦΑ προχωρά σε κόμβο για το φυσικό αέριο, ώστε να περάσουμε σε μια νέα αγορά. Επίσης, απελευθερώνουμε την εγχώρια αγορά με τις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ που φέρνουν μειωμένες τιμές και με το νέο έτος το αέριο θα είναι ακόμα φθηνότερο λόγω του αργού πετρελαίου. Άλλες χώρες με μεγαλύτερες καταναλώσεις δεν πέτυχαν την έκπτωση που πέτυχε η ΔΕΠΑ στο ρωσικό αέριο.
Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Αν. Μεσογείου προχωρά. Μια χαμένη υπόθεση έγινε εθνική υπόθεση και τελικά ευρωπαϊκή υπόθεση".
Όσον αφορά το πετρέλαιο, ο υφυπουργός δήλωσε ότι είναι πολύ θετική η πτώση της τιμής του στα 60 δολάρια το βαρέλι και πρόκειται να έχει οφέλη για τους καταναλωτές. Χρειάζεται προσοχή πάντως γιατί είναι λεπτές οι ισορροπίες στην συγκεκριμένη αγορά. Από τους επόμενους μήνες θα γίνει αισθητή η μειώση και στην τιμή του αερίου, με 5% τον Ιανουάριο και 20% πτώση μέχρι τον Μάρτιο.
Σχετικά με τον South Stream, είπε ότι πίστευε ήδη από το 2008 ότι ο αγωγός δεν θα υλοποιηθεί λόγω του υψηλού κόστους και της χάραξης, αλλά και της απαιτούμενης έγκρισης της Κομισιόν. Οι εξελίξεις ανεβάζουν την αξία του ΤΑΡ και διπλασιάζουν την χωρητικότητά του, θεωρεί.
Τέλος, ο κ . Παπαγεωργίου τόνισε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν μέσα στο 2015 οι ενεργειακές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Πηγή: energypress.gr