Ρηματική Διακοίνωση της Κύπρου στον ΟΗΕ Κατά των Παράνομων Δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην ΑΟΖ

Τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου καταγγέλλει η κυπριακή Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, με ρηματική διακοίνωση η οποία εστάλη στις 14 Νοεμβρίου προς τον Γενικό Γραμματέα «υπό την ιδιότητά του ως θεματοφύλακα των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982» και κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι μόνο συνεχίζονται αμείωτα, αλλά έχουν πρόσφατα κλιμακωθεί», αναφέρει η επιστολή, καταγγέλλοντας τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου. Η επιστολή αναφέρεται σε “κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της, όπως αυτές κατοχυρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιο».

Η ρηματική διακοίνωση της κυπριακής Μόνιμης Αντιπροσωπείας κάνει αναφορά στην τουρκική NAVTEX με την οποία δεσμεύονται περιοχές της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας στα τεμάχια 1, 2, 3, 8 και 9, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η προς ναυτιλλομένους τουρκική οδηγία δεν μεταδίδεται μέσω των καθιερωμένων διεθνών καναλιών.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να εκδώσει οδηγία πλοήγησης για μια περιοχή που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Δημοκρατίας σχετικά με τη θαλάσσια ασφάλεια και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, δυνάμει της Διεθνούς Σύμβασης για την Ασφάλεια της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα του 1974, τη Διεθνή Σύμβαση για τη Ναυτική Έρευνα και Διάσωση του 1979 και του άρθρου 98 (2) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Κύπρος, μέσω ορισθείσας αρμόδιας αρχής της, εξέδωσε στις 3 Οκτωβρίου 2014 οδηγία πλοήγησης σύμφωνα με την οποία η οδηγία πλοήγησης της Τουρκίας δεν έχει καμία ισχύ ή αποτέλεσμα».

Στη ρηματική διακοίνωση επισημαίνεται ότι από την Κυπριακή Δημοκρατία έχουν εκδοθεί άδειες προς τις εταιρείες ΕΝΙ και KOGAS στα τεμάχια 2, 3 και 9 και μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες διάτρησης κι έχουν εκδοθεί από την κυβέρνηση οδηγίες που δεσμεύουν δύο περιοχές μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια αναφέρεται στην αποστολή του «Μπαρμπαρός» με συνοδεία δύο πολεμικών, τα οποία συνεχώς επιτηρούν τόσο τις περιοχές όπου διεξάγονται οι παράνομες έρευνες, όσο και τη θαλάσσια περιοχής όπου δραστηριοποιούνται η ΕΝΙ κι η KOGAS.

«Η δραστηριότητα των τουρκικών πολεμικών πλοίων σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές αποτελεί κατάφωρη κατάχρηση των δικαιωμάτων που έχουν ανατεθεί σε όλα τα κράτη μέλη από το διεθνές εθιμικό Δίκαιο, που επίσης αντανακλάται και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ιδίως στο δικαίωμα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και αντιβαίνει στην αρχή της ειρηνικής χρήσης των θαλασσών».

Η ρηματική διακοίνωση παραθέτει διάφορα άρθρα της Συνθήκης του Δικαίου της Θάλασσας που παραβιάζει η Τουρκία με τις παράνομες δραστηριότητές της. Τονίζει παράλληλα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «δεν έχει καμία αμφιβολία σχετική με τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της που απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού διεθνούς Δικαίου και αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα. Ο σεβασμός της νομιμότητας αποτελεί θεμελιώδη αρχή του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Στη ρηματική διακοίνωση υπενθυμίζεται η ανακήρυξη από την Κυπριακή Δημοκρατία ΑΟΖ, το 2004, καθώς και οι συμφωνίες οριοθέτησης που είναι σε ισχύ με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ή έχουν υπογραφεί και εκκρεμεί κύρωση από το κοινοβούλιο, όπως συμβαίνει με το Λίβανο. Όλα αυτά έχουν κατατεθεί στο ΓΓ του ΟΗΕ συνοδευόμενα με τις ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες

«Η Δημοκρατία της Κύπρου έχει βάσει του διεθνούς δικαίου, συμφυή και αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας που καλύπτει την ίδια περιοχή, τα οποία ασκεί σύμφωνα με το άρθρο 77 της Σύμβασης. Ειδικότερα, σε σχέση με τους πόρους υδρογονανθράκων, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα, μεταξύ άλλων, για το σκοπό της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης στην ανακηρυχθείσα αποκλειστική οικονομική ζώνη της και επί της υφαλοκρηπίδας της».

Με βάση τα πιο πάνω επιχειρήματα, υπογραμμίζεται ότι «είναι πέραν από κάθε αμφιβολία ότι οι πράξεις της Τουρκίας συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια ολοκληρωτική παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της και επί της υφαλοκρηπίδας της, όπως αυτά κατοχυρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, το σχετικό διεθνές εθιμικό Δίκαιο και το κυπριακό εσωτερικό Δίκαιο».

Καταλήγοντας η ρηματική διακοίνωση καλεί εκ νέου την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να παύσει αμέσως όλες τις σεισμικές έρευνες εντός των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου και να απέχει από παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον.

«Επιπλέον, όσον αφορά την προαναφερθείσα δραστηριότητα των τουρκικών πολεμικών πλοίων στις εν λόγω περιοχές, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί πλήρως με την αρχή του διεθνούς δικαίου σχετικά με τις ειρηνικές χρήσεις των θαλασσών».

Πηγή: energia.gr