Γιάννης Μανιάτης : «Έχουμε σχέδιο για την Ελλάδα, ως σημαντικό ενεργειακό παράγοντα και πόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Για την ΑΟΖ

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος, εδώ και αρκετά χρόνια, είχαν συνομιλίες, οι οποίες δεν είχαν προχωρήσει, για να ορίσουμε την ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. Κι αυτό συσχετίζεται με την ΑΟΖ με την Κύπρο.

Η χθεσινή απόφαση, που πράγματι είναι ιστορική, δείχνει τη βούληση των Κυβερνήσεων των τριών χωρών να πάμε πιο γρήγορα, προκειμένου να οριοθετηθούν θαλάσσιες οικονομικές ζώνες.

Από τη στιγμή που οριοθετείται η ΑΟΖ, υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων και από τις τρεις χώρες.

Αυτή η συνεργασία είναι ένα πολύ καλό δείγμα περιφερειακής συνεργασίας, ειρήνης και σταθερότητας.

Είναι μάλιστα αυτό το τρίγωνο, που συμπληρώνεται επίσης με την τριμερή συνεργασία που έχουμε Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, και κατά συνέπεια δημιουργούνται περιφερειακές συνεργασίες που στόχο έχουν όχι να αποκλείσουν κάποιον, γιατί δεν είναι εναντίον καμιάς τρίτης χώρας, αλλά είναι υπέρ της συνεργασίας, της ευημερίας και της ειρήνης.

Και αυτό θεωρώ πως είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα.


Για την κριτική ότι δεν προχωράμε σε έρευνες στην περιοχή του Αιγαίου και την οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ

Το Αιγαίο και όλες οι ελληνικές θάλασσες, κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο θαλάσσιας έκτασης της χώρας, όπου η χώρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, στην ΑΟΖ δηλαδή, και όλο το χερσαίο έδαφος της χώρας, θα ερευνηθούν και θα αξιοποιηθούν απολύτως.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνειδητοποιήσει ως κοινωνία ότι έχουμε ένα υπόγειο πλούτο που μέχρι τώρα δεν αξιοποιούσαμε. Και αυτός ο πλούτος μπορεί να μας δώσει ισχύ και δύναμη, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, όπως στη Ρωσία, στη Νορβηγία.

Εμείς, ενώ είχαμε αυτόν τον πλούτο, δεν τον αξιοποιούσαμε. Τώρα, ήρθε η ώρα να τον αξιοποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε την διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας σε όλα αυτά τα ζητήματα που μας απασχολούν.

Έχουμε καθαρό και ιεραρχημένο εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο. Προχωρούμε με βάση τις προτεραιότητές μας.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας αυτό ακριβώς είπε από το Κάιρο: Επισπεύδουμε τις διαδικασίες για να οριοθετηθεί η ΑΟΖ.

Ξεκινούμε όμως, ήδη από τις μισές ελληνικές θάλασσες. Η έκταση που έχουμε ήδη βγάλει σε διαγωνιστική διαδικασία είναι οι μισές ελληνικές θάλασσες. Θεωρείται, με τα διεθνή κριτήρια, τεράστια έκταση να βγάζεις 20 οικόπεδα σε διαγωνιστική διαδικασία.

Από τη στιγμή που τρία μέρη, Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος αποφάσισαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την οριοθέτηση, το μήνυμα είναι σαφές και ιστορικό. Είναι μια ιστορική απόφαση.

Πηγή: ypeka.gr