Η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ένα όραμα που γίνεται πραγματικότητα

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας SadaEl-Balad (10.11.14) σε δημοσίευμα που ανήρτησε με τίτλο : « Η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ένα όραμα που γίνεται πραγματικότητα», αναφέρεται στις απόψεις του μαθηματικού και συγγραφέα, κ. Ν. Λυγερού, για την τριμερή συνάντηση του περασμένου Σαββάτου στο Κάιρο:

Ο Έλληνας ειδικός στα θέματα στρατηγικής και γεωπολιτικής, θεωρεί ότι η οριοθέτηση των ΑΟΖ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου είναι πλέον στο κοινό πρόγραμμα των τριών χωρών, ως όραμα που πραγματοποιείται .

Ο κ.Λυγερός αναφέρει ότι η συμφωνία του Καΐρου ανοίγει διάπλατα το δρόμο για τις επίσημες υπογραφές των οριοθετήσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, αλλά βέβαια και την επέκταση της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, έτσι ώστε οι τρεις ΑΟΖ να αγγίζουν το τριπλό σημείο επαφής δίχως καμία εξαίρεση.

Ο Έλληνας συγγραφέας διευκρινίζει ότι με αυτόν τον τρόπο η χώρα του εξασφαλίζει την ύπαρξη του Καστελλόριζου, αφού αυτό εξασφαλίζει το τριπλό σημείο. Επίσης, το πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας δίνει την πρακτική δυνατότητα εκμετάλλευσης και αξιοποίησης της λεκάνης Ηροδότου, η οποία διαθέτει τεράστια στρατηγικά αποθέματα υδρογονανθράκων.

Κατά την άποψη του Έλληνα αναλυτή, οι τρεις χώρες μπαίνουν πλέον σε πρακτική εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας και μάλιστα μέσα σ’ ένα συμμαχικό πλαίσιο που ενισχύει τις γεωοικονομικές μας σχέσεις.

Ο κ. Λυγερός χαρακτηρίζει αυτή τη συνεργασία το εργαλείο που θα βοηθήσει και τη σταθερότητα της περιοχής, αλλά και την επενδυτική ελκυστικότητά της, αφού οι πετρελαϊκές εταιρείες αποφεύγουν παραδοσιακά αμφισβητούμενες περιοχές για να μην υποστούν το οικονομικό κόστος της όποιας θεσμικής καθυστέρησης, τονίζοντας ότι με αυτή τη τριπλή συμφωνία τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα για όλους και δεν έχουμε πια ανάγκη να περιμένουμε με ένα παθητικό τρόπο τις εξελίξεις, αφού αυτές προέρχονται από τις ίδιες μας τις πράξεις.

Ανάλογα δημοσιεύματα ανήρτησαν και άλλες ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων:

http://www.alwafd.org
www1.youm7.com
http://akhbarelyom.com
www.kalamakhbar.com
https://newhub.shafaqna.com