Υγραέριο αντί βενζίνη με €400 έως €1.200 - Έρχεται η υγραεριοκίνηση στην Κύπρο

Υγραέριο αντί βενζίνη με €400 έως €1200 - Έρχεται η υγραεριοκίνηση στην Κύπρο.
Στην τελική ευθεία η υγραεριοκίνηση στην Κύπρο. Αρχές του 2015 θα εφαρμοστεί σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου ο οποίος εξέδωσε και σχετικό διάταγμα. Στο κείμενο του Κυριάκου Κυριακίδη και το κόστος μετατροπής οχημάτων ώστε να κινούνται με υγραέριο αντί βενζίνη και πετρέλαιο.

Με στόχο τον Νοέμβριο να είναι έτοιμα όλα τα νομοθετήματα, ώστε αρχές του 2015 να επιτρέπεται η χρήση υγραερίου κίνησης στα αυτοκίνητα, το Υπουργείο Ενέργειας αρχίζει τις αμέσως επόμενες μέρες κύκλο επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο διάλογος που στελέχη του υπουργείου θα έχουν με την βουλή και την επιτροπή εμπορίου, εταιρίες εμπορίας υγραερίου, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και την ηλεκτρομηχανολογική υπηρεσία θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.

Ήδη από τις 18 Αυγούστου, ο αρμόδιος υπουργός εξέδωσε διάταγμα στο οποίο μεταξύ άλλων καθορίζονται οι προδιαγραφές για το υγραέριο κίνησης με βάση το ευρωπαϊκό πρότυπο, ενώ αναμένεται η κατάθεση νομοσχεδίων για την άδεια λειτουργίας των πρατηρίων.

Το κόστος τροποποίησης ενός οχήματος για κίνηση με υγραέριο, θα κυμαίνεται από 400 μέχρι 1200 ευρώ και θα υπόκειται σε αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος έξι μηνών για να διαπιστωθεί αφενός ο βαθμός ετοιμότητας όλων των φορέων, αφετέρου να εντοπιστούν προβλήματα, κενά και παραλείψεις για να διορθωθούν άμεσα.

Πηγές του Υπουργείου Ενέργειας έλεγαν στον σταθμό μας πως πολλά θα εξαρτηθούν, από το ενδιαφέρον που θα επιδείξουν οι εταιρίες εισαγωγής πετρελαιοειδών και οι εταιρίες εμπορίας υγραερίου, η ετοιμότητα των πρατηρίων καυσίμων που θα πωλούν και υγραέριο για οχήματα, αλλά και ο βαθμός ετοιμότητας όλων για την υλοποίηση του σχεδίου.

Η χρήση υγραερίου για αυτοκίνητα, επιτρεπόταν στους κυπριακούς δρόμους μέχρι το 1977, λόγω έλλειψης υποδομών και για λόγους ασφαλείας.

http://www.cytoday.eu/index.php?id=357&nid=2915846