Νομοθεσία για ΦΠΑ σε υπηρεσίες εντός της ΑΟΖ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε σήμερα την τροποποίηση του άρθρου 2 των περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας νόμων του 2000 μέχρι 2013 ώστε να καταστεί σαφές ότι το πεδίο εφαρμογής του εν λόγω νόμου καλύπτει και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).


Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, εφόσον η ΑΟΖ της Δημοκρατίας εμπίπτει στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας οι παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούνται εντός της περιοχής αυτής στο πλαίσιο δραστηριοτήτων εξερεύνησης ή/και εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων, πρέπει να θεωρούνται ότι πραγματοποιούνται στο έδαφος της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις ή/και κατασκευάσματα που τοποθετούνται ή χρησιμοποιούνται για σκοπούς έρευνας ή/και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της Δημοκρατίας αποτελούν έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά συνέπεια ισχύει επί των εγκαταστάσεων ή κατασκευασμάτων αυτών η νομοθεσία του ΦΠΑ.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το θετικό είναι πως με τη νομοθεσία που ήλθε ενώπιον της Βουλής επεκτείνεται ο χώρος που ισχύει η νομοθεσία του ΦΠΑ και την ΑΟΖ, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο κατοχυρώνονται και ενισχύονται πολιτικά τα δικαιώματα μας στην ΑΟΖ.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο, που συζήτησε η Επιτροπή Οικονομικών για πληρωμή της παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο εξωτερικό, ο κ. Περδίκης είπε ότι “μας πιέζουν να το ψηφίσουμε κατεπείγον γιατί αποτελεί εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία”, προσθέτοντας ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να “στοιχίζει στα δημόσια οικονομικά 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο λόγω της μείωσης των εσόδων από το ΦΠΑ”.

Ανέφερε ότι “η πολιτική ηγεσία μπαίνει ενώπιον ενός πολύ σοβαρού διλήμματος αν σε αυτές τις συνθήκες της οικονομικής δυσπραγίας θα πρέπει η Κύπρος να χαρίσει στα ταμεία του ΦΠΑ των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών 100 εκ. ευρώ, αφαιρώντας από τα δημόσια ταμεία της δοκιμαζόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Είπε ακόμη ότι το δεύτερο που άκουσε η Επιτροπή σήμερα είναι ότι “δημιουργήθηκε μια κομπίνα από ό,τι φαίνεται, όπου κυπριακές εταιρείες αντί να χρεώνουν τις υπηρεσίες τους στην Κύπρο τις χρεώνουν στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους, όπου δεν ισχύει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και αυτή η πληρωμή επιστρέφεται στην Κύπρο με λιγότερο ΦΠΑ, με αποτέλεσμα κάποιοι να χρησιμοποιούν κόλπα για να ξεγελάσουν τον ΦΠΑ.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι “για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται πως πάντα υπάρχουν κομπιναδόροι που προσπαθούν να γελάσουν το δημόσιο με έξυπνα κόλπα”, προσθέτοντας ότι “στην Κύπρο όταν έχεις έναν καλό δικηγόρο και έναν καλό λογιστή μπορείς κάλλιστα να διαφεύγεις όλων των νομοθεσιών”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Πηγή:sigmalive.com