Συνέντευξη Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Πρώτη Γραμμή» και στους δημοσιογρά​φους Δημήτρη Οικονόμου και Λίδα Μπόλα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Πάμε να το κλείσουμε το θέμα αυτό, νομίζω ότι τα καλύψαμε τα περισσότερα ζητήματα κ. Υπουργέ. Να πάμε στο άλλο μεγάλο θέμα, στο πολύ μεγάλο θέμα για την ακρίβεια, των υδρογονανθράκων της παρουσίασης που κάνατε στο εξωτερικό στο Λονδίνο, μαζί με την πρεσβεία μας εκεί, που συνήθως πολύ μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών, θα βλέπουμε και τον χάρτη με τις 20 περιοχές τα 20 οικόπεδα όπως λέμε που θα γίνει διαγωνισμός. Για να δούμε λοιπόν είναι Ιόνιο και νότια της Κρήτης, αυτές οι περιοχές τα 20 οικόπεδα όπου εκεί κ. Υπουργέ γιατί τα έχουμε οριοθετήσει; Είναι βέβαιο ότι εκεί από τις έρευνες που έχουν γίνει ότι υπάρχει ουσία;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ναι, στις 20 θαλάσσιες αυτές περιοχές, η κάθε μία από αυτές βγαίνει σε διακριτό διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό. Υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι έχουμε υδρογονάνθρακες, είτε φυσικό αέριο, είτε πετρέλαιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Πάμε λοιπόν, ο διαγωνισμός πότε θα γίνει;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Έχει σημασία αυτό που βιώσαμε όλη η ομάδα του ΥΠΕΚΑ και η ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο, χθες και προχθές. Ήταν μία πολύ σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας. Και εδώ θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δημοσίους λειτουργούς που, με μηδενική επιπλέον αμοιβή, μας έχουν βοηθήσει όλο αυτό το διάστημα. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ τους δημοσίους υπαλλήλους – στελέχη του ΥΠΕΚΑ – που έχουν δουλέψει με αυτοθυσία, με πατριωτισμό, προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Οι προηγούμενες, λοιπόν, δύο μέρες, ήταν μέρες πολύ σημαντικές για τη χώρα μας, γιατί πρώτη φορά η Ελλάδα τοποθετείται στον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου, με έναν διακριτό ρόλο, προσελκύοντας πια επενδυτές μεγάλου βεληνεκούς.
H Ελλάδα πια έχει αρχίσει να αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και το γνωρίζουμε όλοι. Υπάρχει μία οικονομική και κοινωνική σταθερότητα - αυτό πάντα βοηθάει -, οι έρευνες που έχουμε υλοποιήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα μας δίνουν πολύ σοβαρές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων, έχουμε φορολογική και επενδυτική ελκυστικότητα ως χώρα και έχουμε και μία αξιοπιστία αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι τώρα λέτε επειδή έχουμε πάει καλά σε όλο αυτό.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ξέρετε επειδή η πετρελαϊκή βιομηχανία είναι η πιο σκληρή σε παγκόσμιο επίπεδο, μερικά από τα ζητούμενα της βιομηχανίας αυτής είναι να είσαι απολύτως συνεπής, όταν εξαγγείλεις ένα πράγμα. Εμείς είχαμε εξαγγείλει εδώ και περίπου έναν χρόνο ότι στα μέσα του 2014 θα βγούμε στο μεγάλο γύρω παραχωρήσεων. Πράγματι, βγαίνουμε.
Στο Λονδίνο συμμετείχαν στην παρουσίαση που κάναμε πάνω από 180 στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών και τραπεζών που θα χρηματοδοτήσουν αυτές τις επενδύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μεταξύ αυτών και η μεγαλύτερη;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ήταν πάνω από 40 εταιρείες, πολύ μεγάλες και μεσαίες εταιρείες. Μάλιστα, μετά τη μεγάλη παρουσίαση που κάναμε, συμμετείχαν και σε διμερείς συναντήσεις, μεταξύ των στελεχών του ΥΠΕΚΑ, τη Νορβηγική εταιρεία PGS που έκανε τις γεωφυσικές έρευνες και το Γαλλικό Ινστιτούτο που έκανε την ερμηνεία και από την άλλη πλευρά οι εταιρείες…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το δούμε πιο πρακτικά κ. Υπουργέ. Ο διαγωνισμός πότε ξεκινάει;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα προκηρύξουμε το διαγωνισμό τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για κάθε ένα από τα 20 οικόπεδα ξεχωριστά.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Για κάθε ένα χωριστά. Διακριτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ βλέπουμε τη θαλάσσια περιοχή όλη.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αυτή είναι η θαλάσσια έκταση, στην οποία έγιναν οι έρευνες. Στις αρχές του 2013 κάναμε τις έρευνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Είναι οι 20 περιοχές οι συγκεκριμένες. Είπατε μέσα Ιουλίου πάμε στο διαγωνισμό.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πάμε στο διαγωνισμό. Δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Ε.Ε. και μεσολαβεί ένα διάστημα 6 μηνών, προκειμένου να καταθέσουν οι εταιρείες τις προσφορές τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί μια εταιρεία να καταθέσει για όποιες περιοχές θέλει ή είναι υποχρεωμένη να καταθέσει μόνο για μία;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Για όποιες περιοχές θέλει. Είτε μόνη της, είτε σε consortium. Kι εμείς φιλοδοξούμε να υπάρξει συμμετοχή και μεγάλων, αλλά και μικρομεσαίων εταιρειών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί το ελληνικό δημόσιο πως παίζει σε σχέση με αυτές τις εταιρείες, για να το καταλάβουμε.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Το Eλληνικό Δημόσιο έκανε τη στρατηγική επιλογή να μην αναλαμβάνει κανενός είδους ρίσκο. Όλα τα χρήματα, όλα τα επενδυτικά ρίσκα είναι των επενδυτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Το Ελληνικό Δημόσιο προσφέρει με διαφάνεια και σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται στην αντίστοιχη κοινοτική οδηγία τα προς διαγωνιστική διαδικασία...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει δηλαδή να συμμετέχει οικονομικά το ελληνικό κράτος σε κάτι.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι. Μόνο θα εισπράττει. Το Ελληνικό Δημόσιο μόνο θα εισπράττει. Διαμορφώνουμε ένα αυστηρό πλαίσιο εποπτείας των υποψήφιων αναδόχων, ήδη έχουμε προχωρήσει, έχουμε αναθέσει και έχουμε υπογράψει τις πρώτες τρεις συμβάσεις στο Κατάκολο, τον Πατραϊκό και τα Ιωάννινα. Τις επόμενες εβδομάδες, θα φέρουμε για συζήτηση και κύρωση στη Βουλή τις αντίστοιχες συμβάσεις.
Επιπλέον, ήδη, υπάρχει εκδηλωθέν ενδιαφέρον για άλλες τρεις χερσαίες περιοχές, από την Ιταλική εταιρεία ΕΝΕL, που προαναφέραμε, δυτικά της Ελλάδας. Υπάρχει επίσης άλλο ένα εκδηλωθέν ενδιαφέρον στην Χαλκιδική. Κατά συνέπεια, αυτή τη στιγμή, η χώρα είναι σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συγκυρία όπου όλοι ενδιαφέρονται να δουν πως θα προχωρήσουμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε έξι μήνες κλείνει ο διαγωνισμός.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σε έξι μήνες κατατίθενται οι φάκελοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Πόσο διάστημα χρειάζεται;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Μετά από τρεις μήνες εκτιμούμε ότι θα χρειαστεί να αξιολογήσουμε τους φακέλους και σε ένα διάστημα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πότε πιάνουν δουλειά οι εταιρείες και από πότε θα αρχίζει να εισπράττει το ελληνικό κράτος; Από όταν βγει το πετρέλαιο ή από όταν παραχωρηθούν τα οικόπεδα αυτά;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Μπορώ να σας πω ότι σε περίπου 9-12 μήνες από σήμερα θα έχουμε κατακυρώσεις και ολοκλήρωση των διαδικασιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περίπου τέτοια εποχή του χρόνου δηλαδή.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Τέτοια εποχή του χρόνου. Άρα αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στις διαδικασίες…


http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni%5B524%5D=3199&language=el-GR