Πώς προχωρεί το κυπριακό σχέδιο για το φυσικό αέριο

Πώς προχωρεί το κυπριακό σχέδιο για το φυσικό αέριο.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Σε μια πολυμερή προσέγγιση για την εκμετάλλευση του αερίου προσβλέπει η Κύπρος, αξιοποιώντας τις στενές σχέσεις που με μεθοδικότητα οικοδομεί το τελευταίο διάστημα με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, όπως προκύπτει από σχετική ευρεία ενημέρωση σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο στην οποία συμμετείχε η «Κ» τις προηγούμενες ημέρες στη Λευκωσία.

Παράλληλα, η Κύπρος απορρίπτει κάθε απόπειρα της Τουρκίας –είτε με την αποστολή πλοίων στην περιοχή είτε με διπλωματικές ενέργειες στον ΟΗΕ και αλλού– να αμφισβητήσει το δικαίωμά της να εκμεταλλευθεί τις πηγές ενέργειας που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε αυτήν τη στάση της η Λευκωσία εισπράττει τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών, της Ε.Ε., αλλά και των ΗΠΑ, που θεωρούν απαράδεκτη κάθε παρέμβαση τρίτων σε δραστηριότητες εταιρειών σε αδειοδοτημένα οικόπεδα.

Στο τεχνικό επίπεδο, πρώτη επιλογή της Λευκωσίας παραμένει η κατασκευή τερματικού υγροποίησης αερίου στον Βασιλικό, ενώ, ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύψουν σε ό,τι αφορά τις ποσότητες αερίου που υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ, εξετάζονται και άλλες εναλλακτικές μέθοδοι, όπως η αξιοποίηση των υφιστάμενων τερματικών στην Αίγυπτο, ενώ παρά το υψηλό κόστος δεν έχει αποκλεισθεί και η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο στην Ελλάδα και από εκεί στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις γίνονται υπό το πρίσμα της δεδηλωμένης επιθυμίας των Βρυξελλών για την ύπαρξη πολλών εναλλακτικών διαδρομών.

Το θέμα θα συζητήσουν τις επόμενες ημέρες οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας της Κύπρου, Ι. Κασουλίδης και Γ. Λακκοτρύπης, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας.

Μεγάλες προσδοκίες

Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη των κοιτασμάτων, τον αρχικό προβληματισμό έχει αντικαταστήσει η προσδοκία ότι οι επόμενες γεωτρήσεις θα εντοπίσουν σημαντικές ποσότητες. Η αισιοδοξία είναι απόρροια του αυξημένου ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα ενεργειακοί κολοσσοί, όπως η ΕΝΙ και η TOTAL.

Η τελευταία, που με βάση τα δεδομένα που διαθέτει εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανή η ύπαρξη και πετρελαίου, θα αρχίσει σχετικές έρευνες τον Ιανουάριο του 2015.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη μεταφορά αερίου από τα κυπριακά κοιτάσματα, αλλά και από αυτά του Ισραήλ, μέσω Τουρκίας, η Λευκωσία εμμένει στη θέση ότι αυτό θα γίνει μόνον εφόσον προηγουμένως υπάρξει λύση του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά την προσέγγιση της Τουρκίας στην ενεργειακή διάσταση, οι αναλύσεις διίστανται.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ θεωρούν ότι η ενέργεια αποτελεί «κλειδί» στην προώθηση λύσης, θέση που εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, ενώ Βρετανοί συνάδελφοί τους στην τουρκική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι αν υπάρχει κίνητρο για τον Ταγίπ Ερντογάν, αυτό είναι η ανάγκη να κλείσει ένα διεθνές μέτωπο ικανοποιώντας τη διεθνή κοινότητα, χωρίς μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό όπου το Κυπριακό δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.


Πηγή: kathimerini.gr