Η ενέργεια στο κέντρο των συζητήσεων Σαμαρά-Έτινγκερ

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης, στις Βρυξέλλες, με τον αρμόδιο για θέματα ενέργειας επίτροπο, Γκίντερ Έτινγκερ.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η διασφάλισή της μέσω της διαφοροποίησης των οδών παροχής και των πηγών της ενέργειας και ειδικότερα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους δύο αγωγούς ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος, τον TAP και τον ελληνοβουλγαρικό.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η διασύνδεση των διαφόρων ευρωπαϊκών δικτύων, ιδιαίτερα αυτών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία) με τις χώρες της Ομάδας Visegrad καθώς και οι έρευνες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Συζητήθηκε, επίσης, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα, το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΠΑ.

Το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στην προώθηση των έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, κυρίως δε εκείνων που σχετίζονται με τη διασύνδεση των υπαρχόντων δικτύων.

Τα ζητήματα αυτά αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα "ντοσιέ" της Ελληνικής Προεδρίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών και θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων της επόμενης Συνόδου Κορυφής, στο τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Γιάννη Μανιάτη με τον Ευρωπαίο επίτροπο "ήταν παραγωγική" και πραγματοποιήθηκε "σε καλό κλίμα".

http://www.enikos.gr