Συμφωνία Κύπρου- Ισραήλ για ανταλλαγή πληροφοριών για υδρογονάνθρακες

Συμφωνία Κύπρου- Ισραήλ για ανταλλαγή πληροφοριών για υδρογονάνθρακες.
Συμφωνία για την ανταλλαγή και προστασία εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με τους υδρογονάνθρακες οι οποίοι έχουν ανακαλυφθεί στο ερευνητικό τεμάχιο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και στο εφαπτόμενο σε αυτό τεμάχιο Ishai της ισραηλινής ΑΟΖ, υπογράφηκε τη Δευτέρα στη Λευκωσία, από τον Αν. Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Τάσο Τζιωνή και τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο Michael Harari .

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες οδήγησαν στην υπογραφή της εν λόγω Συμφωνίας, διεξήχθησαν μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών από τον Νοέμβρη 2013 μέχρι τον Ιανουάριο 2014.

Ο σκοπός της ανταλλαγής των εμπιστευτικών πληροφοριών, είναι να υποβοηθηθούν οι δυο Κυβερνήσεις να αξιολογήσουν την έκταση των ανακαλυφθέντων υδρογονανθράκων στο κάθε ένα από τα ερευνητικά τεμάχια. 

Η Συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της εξωτερικής διάστασης της ενεργειακής πολιτικής της Κύπρου, η οποία μεταξύ άλλων προωθεί την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: newsit.com