29 οικόπεδα υδρογονανθράκων στην Αδριατική δημοπρατεί η Κροατία

Διεθνή διαγωνισμό για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην Αδριατική προκήρυξε το υπουργείο Οικονομικών της Κροατίας.
Ο διαγωνισμός θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 3 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, ενώ οι πρώτες συμβάσεις με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες αναμένεται να συναφθούν τον Μάρτιο του 2015.
Ο Κροάτης υπουργός Οικονομίας, Ιβάν Βρντόλιακ παρουσίασε επίσημα τον διαγωνισμό, με  τίτλο «1ος Γύρος Χορήγησης Αδειών Υπεράκτιων Δραστηριοτήτων Εξερεύνησης και Παραγωγής Υδρογονανθράκων», σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ, με τη συμμετοχή δεκάδων στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών, μεταξύ των οποίων της Exxon, της Gazprom, της Lukoil, της Total, της Ina, της RWE, της Edison, της Turkish Petroleum, των Ελληνικών Πετρελαίων, της Petroceltic, της Hunt Oil και της JP Nippon.
Ο κ. Βρντόλιακ επεσήμανε ότι το τελευταίο έτος η Κροατία δημιούργησε συνθήκες που θα της επιτρέψουν να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, αναφερόμενος στην υιοθέτηση μιας σειράς νόμων για την ενέργεια, τη συλλογή νέων σεισμικών δεδομένων για την κροατική Αδριατική περιοχή και την ίδρυση του κρατικού Κροατικού Οργανισμού Υδρογονανθράκων.
Στον διαγωνισμό καθορίζονται 29 οικόπεδα εξερεύνησης, 8 εκ των οποίων βρίσκονται στη Βόρεια Αδριατική και 21 στις κεντρικές και νότιες περιφέρειες της Αδριατικής. Το μέγεθος των οικοπέδων κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 1.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Πηγή: energypress.gr