Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
<<Εγώ θα ήθελα να πω ότι για το θέμα της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, λήφθηκε μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση η οποία υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη χάνει έδαφος σε αυτό τον τομέα κι ότι οφείλουμε να αντιστρέψουμε την τάση. Οι επισημάνσεις που έγιναν και τα μέτρα τα οποία προωθούνται, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επωφεληθεί ιδιαίτερα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μείωση του κόστους συνολικά, ιδιαίτερα, όμως, θα έλεγα, του ενεργειακού κόστους και της φορολογίας. Καθώς, και φωτογράφισε και τη σημασία -την τεράστια- της έρευνας και της καινοτομίας. Και το θέμα είναι ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής Προεδρίας, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από το ότι το Μάιο, στο Συμβούλιο υπουργών Ανταγωνιστικότητας στην Αθήνα, θα είναι το θέμα αυτό, το κυρίως ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί και θα είναι αφιερωμένο στη συνέχεια, στη συνέχιση καλύτερα, της σημερινής Συνόδου.

Για το θέμα της ενέργειας, εγώ επεσήμανα ότι η κρίση στην Ουκρανία ακριβώς, υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές του εφοδιασμού της σε ενέργεια. Κι ότι πολύ περισσότερο πρέπει να αναπτύξει τις δικές της ενεργειακές πηγές. Πράγμα που δίνει μια ιδιαίτερη σημασία σε τρία ζητήματα: στην διερεύνηση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη στήριξη των χωρών-μελών της Ευρώπης να αναπτύξουν τις δικές τους ενεργειακές πηγές και στους εναλλακτικούς δρόμους ενεργειακού εφοδιασμού και από χερσαίους και θαλάσσιους αγωγούς.

Επομένως, υπάρχει το τρίγωνο Ευρώπη -της Ευρώπης πλέον, που το κοιτάει, το παρακολουθεί και η Ευρώπη απολύτως για το δικό της το συμφέρον- που λέγεται Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ κοιτάσματα- που δημιουργεί ένα τεράστιο ενδιαφέρον για την ενεργειακή αποδοτικότητα, τον ενεργειακό εφοδιασμό, αν θέλετε, ολόκληρης της Ευρώπης.

Και μια τελική παρατήρηση θέλω να σας κάνω: όλα αυτά μπορείτε να τα βλέπετε σαν ψηφίδες ενός ψηφιδωτού, αν θέλετε σαν κομμάτια ενός πάζλ. Μπορεί το καθένα από τα κομμάτια που σας είπα να μη δείχνει πολλά πράγματα αλλά όταν μπουν όλα στη θέση τους δημιουργείται μια ολόκληρη εικόνα. Κατά τη διάρκεια αυτών των δυόμιση, τριών σχεδόν μηνών που έχουμε την Ελληνική Προεδρία μπήκαν πολλά πράγματα στη θέση τους. Ενισχύθηκε η εικόνα μας στην Ευρώπη, ενισχύθηκε η εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύω ότι αυτό το πιστώνεται απολύτως και η Ελλάδα και η Ευρώπη.>>

http://www.primeminister.gov.gr/2014/03/21/12652