Noble: Χτύπησε φλέβα «μαύρου χρυσού» στο Οικόπεδο 12 – Στα 60 €δισ. εκτιμάται το κυπριακό μερίδιο

Noble: Χτύπησε φλέβα «μαύρου χρυσού» στο Οικόπεδο 12 – Στα 60 €δισ. εκτιμάται το κυπριακό μερίδιο.
- Πρώτοι υπολογισμοί για 1,2-1,4 δισ. βαρέλια πετρελαίου στην «Αφροδίτη»
- Προτεραιότητα στο πετρέλαιο χωρίς ανατροπή σκηνικού για τερματικό(;)
- Επιβεβαίωση έκθεσης Delek-Anver στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ
- Φαίνεται να έλαβε γνώση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη συνάντηση με Noble την προηγούμενη εβδομάδα
- Σήμερα η Noble ενημερώνει επενδυτές στις ΗΠΑ 

Πρώτες εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για 1,2-1,4 δισ. βαρέλια πετρελαίου στο Οικόπεδο 12, σε βάθος 24.600 ποδών, με την αξία του κυπριακού μεριδίου να ανέρχεται στα €60δισ. έχουν στα χέρια τους οι Noble, Delek και Anver, σύμφωνα με τις τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο συγκεκριμένο τεμάχιο.

Η ακριβής εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη Απριλίου, εφόσον θα έχουν αναλυθεί περαιτέρω τα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες, ωστόσο οι αποκλίσεις από τους παραπάνω αριθμούς δεν θα είναι σημαντικές. Μάλιστα, φαίνεται να ενημερώθηκε για τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο Οικόπεδο 12 και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη συνάντηση του με τη Noble την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι παραπάνω ποσότητες αφορούν μόνο τα κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία όμως διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό όσον αφορά την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Κύπρου, καθώς η εξόρυξη πετρελαίου δεν απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες, ενώ και οι επενδύσεις που θα χρειαστούν για εκμετάλλευσή του είναι πιο «οικονομικές» σε σχέση με το φυσικό αέριο. Το γεγονός δημιουργεί τις κατάλληλες παραμέτρους για να δοθεί προτεραιότητα στις έρευνες και γεωτρήσεις για πετρέλαιο.

Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου μπορεί να υλοποιηθεί σε 1,5-χρόνια μετά την ερευνητική γεώτρηση και τα συμπεράσματα για τις δυνατότητες ροής άντλησης και φόρτωσης πετρελαίου σε ποία για εμπορική εκμετάλλευση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα ήταν δυνατή η απόκτηση εσόδων από το κοίτασμα πετρελαίου στο Οικόπεδο 12 ακόμα και στις αρχές του 2018.

Συνεπώς, με τους κατάλληλους σχεδιασμούς, το πλάνο για πιο άμεση εκμετάλλευση πετρελαίου και παράλληλα εσόδων που εισρεύσουν στα ταμεία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι ανέφικτο, χωρίς μάλιστα να επηρεάζονται ή κυρίως να ανατρέπονται οι σχεδιασμοί για η δημιουργία τερματικού.

Να σημειωθεί πως οι πιο πάνω αριθμοί επιβεβαιώνουν την αρχική αναφορά των Delek-Anver στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ για υγρούς υδρογονάνθρακες που εντοπίστηκαν κατά την επιβεβαιωτική γεώτρηση και τις αναφορές για ύπαρξη πετρελαίου στο οικόπεδο 12.

Σε μια συμπληρωματική εξέλιξη, η Noble αναμένεται σήμερα στις 3 μ.μ. να δώσει στις ΗΠΑ, σημαντικά νέα στοιχεία για την Κύπρο σε συνάντηση με αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζικών και επενδυτικών οίκων του κόσμο, όπως οι Bank of America, Merril Lynch, Barclays Capital κ.ά.

http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=121960&catid=13